A hang: A hang levegőben való terjedésekor nyomáshullámok jönnek létre és ezek olyan körkörös mozgás formájában terjednek a levegőben, mint ahogyan a hullámok tovahaladnak a vízben körkörös irányba a bedobott kő hatására.

A hallás: A hang a fülkagyló segitségével tovább terjed a hallójáraton kersztül és rezegteti a dobhártyát majd ez a rezgés a hallócsont láncolat segitségével tovább terjed a belsőfülben és ott átalakított jelek formájában eljuttatja az agykéreg azon területére, ahol a hang érzékelése tudatossá válik.
A hallásszerv a nap 24 órájában dolgozik.

A hangnyomás mérésére a decibel (dB) szolgál. Az átlagos hangosságú beszéd 60 dB értékű, míg egy repülőgép zaja elérheti a 140 dB értéket is. A 85 dB (A) értéken felüli zajok zajártalmat okozhatnak.

Az emberi beszéd sok frekvenciából áll, a hallórendszer képes ezeket nagyon pontosan regisztrálni. A beszéd megértése szempontjából a legfontosabb frekvenciák a 200 és 6000 Hz közé esnek.

A halláscsökkenés:

A halláscsökkenés okát kereshetjük a hallójáratban, a középfülben, a belsőfülben illetve hallóideg és a hallókéreg tájékán. Ennek  kiderítésére szükséges egy komplett fül-orr-gégészeti és audiológiai vizsgálat. A hallás egy olyan eszköz, amely a kommunikációhoz szükséges és nélküle gátoltnak érzik magukat az emberek a szociális és foglakozásbeli helyzetükben. A világ népességének mintegy 10%-a szenved halláscsökkenéstől. Sokan közülük ezt nem akarják elfogadni, de a környezet jobban észleli, hogy baj van a hallásunkkal. Ha gyanítjuk a halláscsökkenést, az nem vészhelyzet, jobb felismerni, mint bizonytalanságban lenni vagy tagadni. A halláscsökkenés minél korábbi felismerése nagyon fontos. A halláscsökkenéssel együtt élve számtalan zavar állhat elő a családban pl. unokákkal való beszélgetés, a barátok között és a kollégákkal, de a szórakozás, tanulás területén is.

A halláscsökkenés kialakulhat hirtelen de a legtöbb esetben fokozatosan és lassan rosszabbodik a hallás. Ezért sokan nincsenek tudatában annak, hogy a kommunikációs problémájuk a hallásuk romlásával lehet kapcsolatban.

Ha ön gyakran mondja, hogy hallja a hangokat, de nem érti, vagy hogy a fiatalok nem beszélnek érthetően, vagy hogy az összes énekes madár eltünt, esetleg sokszor kér elnézését az Önhöz beszélőtől, akkor valami talán nincs rendben a hallásával.

Hogyan lehet segíteni a hallásunkon:

1- mütéti eljárással
2- hallókészülékkel

A hagyományos hallókészülék minden hangot felerősít, így jobban hallunk. Némelyik korszerű, digitális hallókészülék azonban beszédfelismerő rendszerrel rendelkezik, így beszédértésünk jobb.lesz

Miért kellene nekem hallókészülék? - tehetik fel a kérdést. Csak annyi a válasz, hogy a jó kommunikációhoz jó hallás szükséges.

Jó-e hallásom?
Hogyan lehet hallókészülékhez jutni?
1- Az elsö lépes az hogy tudumásul kell venni, hogy a hallás romlása olyan mértékű, ami szükségessé teszi a segítség igénybevételét.
2- Miután elhatározta, jöjjön hozzánk "Mega Kft", mi segitünk önnek.
3- A várakozás minimalizálása érdekében kérjen időpontot
4- Egy preciz hallásmérés után megtudjuk állapitani a halláscsökkenés mértékét.
5- Szakmailag indokolt készüléket fogunk ajánlani, amely a hallás csökkenés mértékétől, hallójárat állapotától függ. Széleskörű a választék a támogatott készülékek között.
6- a hallás egy élmény, amely egyénileg változik.
7- tisztában kell lenni mi várható a hallókészüléktől, mire szerertné használni (TV, színház, társalgás).
Hallókészülék formái:
- fülmögötti,
- hallójárati
- nyitott illesztés

Az új hangokhoz azonban hozzá kell szokni!
Még a legfejlettebb hallókészülék sem képes visszaállítani teljes mértékben az eredeti természetes hallási képességet, de vannak olyan készülékek, amelyek már közelítik ezt az érzést, mint például a digitális hallókészülék vagy a nyitott illesztésű hallásjavító készülék! 

A legjobb eredményt a fokozatos hozzászoktatás adja meg. Ez időigényes, de ha Önnek van türelme és kitartása, akkor megéri a fáradtságot.

Meg kell szokni, hogy a hangok másként hangzanak a hallókészüléken keresztül. A saját hang is idegenül hangzik a másoké mellett. Eddig rosszabul hallota, visszajött a hallása. Van aki gyorsan alkalmazkodik, másoknak több-kevesebb időbe telik ez. Ha a hallókészüléken keresztül olyan hangokat is meghall, amelyeket már hosszabb ideje nem észlelt, akkor az agy megjegyzi az új információkat, de Önnek meg kell tanulnia, hogy hogyan kapcsolja össze a hangot a megfelelő emlékképpel.
Azt tanácsoljuk, hogy vegye a dolgot könnyedén, ne görcsösen akarja gyorsítani a hozzászokást. Kezdetben csak csendes körülmények között viselje a hallókészülékét 1-2 óra hosszat, majd fokozatosan emelve a viselési időt jusson el oda, hogy az minden helyzetben és mindig kellemesen megszokott legyen.

A hallókészülékek típusai:

a. Analóg hallókészülékek:
A hallókészülékeknek szerepük szerint olyan mértékben kell erősíteni a hangokat, hogy azok a hallássérült számára hallhatóvá váljanak. A különbözőségük ellenére mindegyikük rendelkezik  alapvető alkatrészekkel. A mikrofon a jelet szűrőkön keresztül eljuttatja az erősítőhöz, amelyből az erősített hang a miniatűr hangszóróba jut. A működéshez szükséges áramforrás egy kicsiny elem. Ilyan fajta hallókészülék minden zajt erősit és a hang minösége megkérdojelezhetó

A hallókészülékek egy része el van látva telefontekerccsel. Ez segítséget nyújthat a telefonálásban és pl. a TV, rádió hallgatásánál kirekeszti a környezeti beszédet és zajt. Olyan helyiségekben segítheti a hallókészülékeket viselőket, ahol un. indukciós hurok van felszerelve..

b. Digitális hallókészülékek:
Fő alkotóelemeik a következők: mikrofon, analóg/digitális átalakító, mikroprocesszor, digitális/analóg átalakító és hangszóró.
A mikroprocesszor helyettesíti az analóg készülékekben szereplő erősítőt és a szerepe az, hogy a meghallás mellett az optimális beszédértést is segítse.
A digitális hallókészülékekben a jel kezelése digitális úton megy végbe. Ez a technika lehetővé teszi, hogy a hangot finomítsuk, pl. csökkentsük a zajt és növeljük a beszéd elemeit, illetve csak azokat a frekvenciákat erősítsük, amelyek a beszéd jobb megértéséhez szükségesek. A digitalizált áramkör működése közben nem termelődik melléktermékként zaj. A központi rész a digitális jelátalakító, a digitális processzor.

A digitális jelkezelők olyan elektromos jelekkel dolgoznak, amelyek csupán két értékkel, az 1 vagy 0-val rendelkeznek. Amikor az elektronika digitális jellé alakította át a hangot, akkor már végtelen lehetőség teremtődött a jel átalakítására. Pl. fel lehet aprítani a jelet különböző számú frekvencia sávokra és ezek után már az egyes sávokat vagy még inkább csatornákat az egyéni halláscsökkenés igényeihez lehet alakítani.
Az is igen fontos, hogy a digitális jel vezérlése mindenféle időkésleltetés nélkül történjen meg, ezért a nagyothalló nem észlel eltolódást időben a jel kezelése alatt.
A komputer több millió kalkulációt képes elvégezni másodpercenként.
A digitális hallókészülékek illesztése a fentiek miatt nagyon kifinomult, a beteg számára természetes hallás érzését keltik és a sípolás veszélyét is minimalizálni tudják az automata sípolásgátló segítségével.

A hallást segítő kiegészítő berendezések:

Nagy választék segíti és könnyebbé teszi a nagyothallók életét.

- FM adó-vevő rendszerek: ezzel az eszközzel közvetlenül a nagyotthalló hallja az adót viselő személy hangját  pl. tanár, tehát hasznos eszközök a tanításban és a tanulásban. Lehetővé válik, hogy a tanár egy speciális mikrofonba beszélve vezeték nélkül juttassa el az információt pl a hallókészüléket viselő tanítványához. A rendszer előnye, hogy a háttérzajt kiiktatva illetve csökkentve kiemeli a hasznos információt.
A kézi mikrofon: fülmögötti és dobozos hallókészülékekhez egyaránt használatos. Közvetlenül csatlakoztatható a hallókészülékhez a speciális bemeneten keresztül, de vezeték nélküli kapcsolatba is hozható a hallókészülékkel. A jel/zaj arány javítását szolgálja.

- Mirafon telefon

Gyakran felmerülő problémák:
Készüléke nincs, de szertne
- olyan készüléket választott amely szakmailag nem indokolt
- olyan kategóriából válsztott amely nem elégíti ki az elvárásait
- nem szabad összehasonlitani más készüléket mert nincs egyforma hallásveszteség
- egy oldali hallókészülék csak akkor jó, hogy ha csak az egyik fülén van halláscsökkenés, a másik fülön ép a hallás

Van készüléke, de nem tudja használni
- a hallása megváltozott
- a készüléke minősége romlott
- készülélke nem volt karbantartva
- rossz elemet használ
- rossz az illesztéke
- nem páramentesíti rendszeresen
- nem szól a készüléke
- torz a hangja
- zavaróak a hangok,
- minden zajt hall, de beszédet nem érti

Hallókészülék formái
2008 MEGA KFT Corporation. All rights reserved.  megainfo@megainfo.hu
MEGA KFT Fül-orr-gégészeti és Audiologiai magánrendelő és Gyógyászatisegédeszköz (hallókészülék) rendszer
Gondok vannak a hallásával?

Új hallás, új élet!

Keressen bennünket bizalommal!